Direktlänk till inlägg 21 september 2012

Eldstad

Av Emma Johansson - 21 september 2012 21:19

Vad kan det vara mysigare nu när hösten är här och vintern närmar sig med snabba steg, än en eldstad? En brasa skapar trivsel, njutning för ögat och lågornas fladdrande ger en rofylld stämning. Men en kamin är mer än så :). Den alstrar inte bara värme till ditt hus och utan ger dig även en trevlig överraskning för plånboken :). Innan du bestämmer dig för vilken typ av eldstad du ska ha bör du fundera över vilken funktion du är ute efter. Vill du bara öka trivseln, ska den fungera som en kompletterande värmekälla eller ska den stå för en väsentlig del av uppvärmningen för bostaden?

 

     


Det som man ska tänka på innan är om grunden där spisen är tänkt att stå tål tyngden från eldstaden, om den väger över 400 kg inklusive skorsten måste den annars stå på ett fundament. Andra frågor är var den bästa placeringen är ur brandsäkerhetssynpunkt.

 

Spisen ska även vara typ- och miljögodkänd och det är SITAC, SP och Swedcert som miljö- och typgodkänner dessa. Om man byter till biobränsle från el eller olja kan man i vissa fall få energibidrag, Länsstyrelsen kan ge mer information.


Alla eldstäder måste ha skorsten och den måste vara tät. Skorstenen ska för det mesta byggas in i ett schakt och själva skorstenen måste sticka upp en meter ovanför nock.


Innan man börjar tänka så mycket på detaljerna så är det bäst att börja med att kontakta kommunens stadsbyggnadskontor och sotaren, skorstensfejarmästaren som han kallas numera kan ge viktig information vad som gäller i varje enskilt fall.

 

På marknaden finns det hur många produkter som helst. man kan dela in dem i olika huvudkategorier:

 

Braskaminer 
Braskaminen är dekorativ, lätt att sköta och ger snabbt behaglig värme. Dagens braskaminer är utrustade med värmeväxlare och har ofta en fläkt som hjälper till att sprida och fördela värmen.
 

     

 

Täljstenskaminer 
Täljstenskaminen förenar braskaminens snabba värmeåtergivning med kakelugnens förmåga att lagra värme under lång tid. Lättare modeller kan som regel installeras på ett vanligt träbjälklag, men kontrollera bärigheten för säkerhets skull.
 

 

 

Kakelugnar 
En verklig klassiker, som med sin förbättrade förbränning och högre verkningsgrad utvecklats till en av våra allra effektivaste värmekällor. Kan tillgodose en stor del av bostadens värmebehov året om

     

 

Murspisar 
Dagens moderna murspis har kvar den öppna spisens eldkänsla och mysfaktor, men ger dessutom ett effektivt värmeutbyte. Den är ofta så lätt att den kan  monteras på ett vanligt träbjälklag. Murspisen levereras i prefabricerade  byggsatser, som du med normal händighet monterar själv.

      

 

Gjutjärnskaminer 
Gjutjärnet ger en rad både praktiska och värme-tekniska fördelar genom ett robust, tåligt och lättskött material med mycket god värmelagringsförmåga. Den moderna gjutjärnskaminen är enkel att placera och montera med rökgasanslutning både uppåt och nedåt
 

 

 

Kassetter 
En öppen spis förbrukar oftast lika mycket värme som den genererar. Med rätt insats kan du radikalt förbättra situationen och få ett mångdubblat värmeutbyte. En kassett är enkel att placera och finns i dimensioner för de flesta öppna spisar.
 

        

 

Vedspisar

Den vedeldade gjutjärnsspisen är en gammal trotjänare som var populär redan för 150 år sen. Den var med och förändrade vårt förhållande till matlagning, trygghet och värme och i den moderna vedspisen kan du laga mat och baka, precis som förr i tiden. Vedspisen skänker en genuin känsla till ditt hem oavsett om du väljer en traditionell eller ny design.  


Kamin utan skorsten


Väljer du en kamin utan skorsten så får du möjlighet att placera din kamin vart du vill. Bor du i en lägenhet och vill kunna mysa framför en brasa, eller bor du i ett hus men känner att det inte passar eller fungerar med en vanlig kamin eller kakelugn så finns det alternativ. En biospis ger samma känsla som en riktig kamin men istället för att elda med ved så använder du bioetanol som är ett miljövänligt, vegetabiliskt och rent bränsle. När du eldar med etanol så bildas det vattenånga och koldioxid i ungefär samma mängd som när du eldar några vanliga medelstora ljus vilket innebär att du slipper rök och lukt från din kamin. Det finns många olika varianter av dekorspisar att välja bland beroende på vad du vill ha och vad som passar i ditt hem. Det spelar ingen roll om du vill ha en geléspis för inomhusbruk, utomhusbruk eller en som går att variera mellan altanen och vardagsrummet, det du vill ha finns på marknaden. Bor du i en lägenhet så finns det jätte läckra vägghängda kaminer som du kan sätta upp i vardagsrummet eller sovrummet. Det finns också stående geléspisar som är flyttbara, de kaminerna är perfekta om du vill ha möjlighet att njuta av en brasa både i vardagsrummet, altanen eller uteplatsen. Om du till exempel bor i ett hus med en öppen spis så finns det också biospisar som går att använda som insatser. Du kan givetvis även använda dem i en kakelugn eller kamin om du av någon anledning inte kan eller vill elda med ved eller pellets i den befintliga kaminen. Värmen som en dekorspis genererar räcker inte för att värma upp ditt boende men de är vackra inredningsdetaljer som höjer stämningen avsevärt. Det finns olika sätt att elda med en dekorkamin, antingen använder du bioetanol men du kan också välja gel eller en bränslepatron. Bränslepatronen finns i många olika varianter, du kan till exempel välja en med doft av kanel eller gran. Det finns även gel som sprakar när den brinner för att det ska kännas som en äkta brasa. Vill du inte elda med en bränslepatron men ändå ha doft så kan du välja att köpa doftpinnar och lägga in dem i kaminen i stället. Du kan också välja att installera en kamin utan skorsten som eldas med gas, de olika typerna av gas som du kan elda i en sådan är naturgas, gasol och stadsgas. Ett annat alternativ är elbrasor, dessa brasor genererar ingen värme men de ger ändå en känsla av att du sitter framför en sprakande eld. 

       

 

Ja...som sagt det finns det hur stort utbud som helst på marknaden och det är bra, samtidigt som man blir helt snurrig av all information. Hoppas detta är till lite hjälp för alla er som går i kamin tankar :).   


 

 

 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Johansson - 3 december 2013 19:56

   THE MORE THE MERRIER!!!  Snart är det dags att ta in det bästa julpyntet "granen". Alla vi har någon gång önskat oss en gran "som på TV:n" i amerikanska serier eller filmer.  Granar som är maxade med både pynt och ljusslingor. En överdådig...

Av Emma Johansson - 22 augusti 2013 19:06

Här kommer lite bilder från Formex Höst 2013.Vi börjar hos danska House Doctor vars monter var en av mässans bästa Enligt Annette på Inredningshjälpen.Fantastiska mattor, Högsnäsliknande gråa krus i kombinationen beige och grått.  Chhat...

Av Emma Johansson - 30 juni 2013 19:27

Island är kanske inte så känd inom inredningsbranchen, men inredanren Rut Karadottir sätter verkligen Island på inredningskartan med sitt fantastiska hem i Reykjavik:                         Ko...

Av Emma Johansson - 30 juni 2013 14:37

Hej och hå! Semesten har börjat ...men solen lyser med sin frånvaro...regnet kan man däremot alltid räkna med ;(.  Det är sånt väder då man litter i soffan med en filt på och en kopp kaffe och vad passar bättre än att kolla runt i inredningsdjungel...

Av Emma Johansson - 19 maj 2013 20:22

Vintagefrossa i Ikeamöbler! Visste ni förresten att Verner Panton har designat en stol för Ikea?   Den första Ikeakatalogen kom 1951.   Lövet kom 1956.   Grill, designad av Bengt Ruda, 1958.   Sierra. Formgiv...


Emma Johansson
inredare, stylist, designer

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga Emma

4 besvarade frågor

Sök i bloggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2012 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Toppblogg.se

Mässor

Formex (Stockholm)

17-20 JAN, 2013 www.formex.se/

Gave & Interi&oslash;r (Norge)

24-27 JAN, 2013 www.messe.no/no/GaveInterior/

Formex (Stockholm)

15-18 AUG, 2013 www.formex.se/

Habitare-möbelmässan i Helsingfors

http://wdchelsinki2012.fi/sv

 

Trade fairs Milan

03 - 05Apr, 2013

http://www.expodatabase.com/trade-shows-europe/italy/milan/april-2013/

 

 

 


Ovido - Quiz & Flashcards