Alla inlägg den 27 september 2012

Av Emma Johansson - 27 september 2012 12:23

Det pratas stilar till höger och vänster på TV, i inredningstidningar, vid fikabordet...ja överallt. Det är kanske inte alltid så lätt att hålla sig till en stil eller kombinera flera stilar så det ser snyggt ut. Därför tänkte jag berätta lite om vad som definierar de olika inredningsstilarna.

 

Barock

Barocken är en stil som kom ifrån Italien på 1600-talet. Ordet barock kommer ifrån portugisiskan, orgelbundet formad pärla och på franska överdrivet. Efter reformationen ville katolikerna visa att det får ny styrka genom att marker att en ny epok har börjat. Konstnärer och tonsättare fick pengar för att gör en ny stil, som blev barocken. Kännetecken för barocken är effekt och rörelser.Konstverk från barocken innehåller mycket skuggor som nästa alltid ser ut som en rörelse, de är ofta väldigt pampiga och mer vågade blandningar än under renässansen.

 

         

 

Rokoko

Rokokon kom från Frankrike, en stil som fanns i slott och herrgårdar. Rokoko var kanske mer smak än stil, där man ville behaga och förtjusa och skapa bekvämlighet och intimitet. Rumsinredning och interiörer var viktigt vid denna tid och möblerna var fortfarande väggfasta eller placerade utmed väggarna. Men nu blev de lättare och mer flyttbara och rörliga. Kakelugnen fick en förbättring 1767 och det betydde mycket för inredningen, de dekorerades i utsökta mönster. Snickeritekniken förfinades, de lyckades med en teknik som gjorde att stolar utan tvärslåer kunde tillverkas 

Blomstermåleriet (rosenmålning), sorglösare färgskala med blommor i rött, grönt och gult mot en blågrå eller gröngrå botten blev omåttligt populära. Asymmetrisk dekor, mjuka former utan skarpa övergångar kom att känneteckna denna era. Favoritmotiven var musslan, rosen och rocailleTräslag som användes flitigt var, furu som blindträ, fanerat med mahogny, valnöt & jacaranda. Iläggningar gjordes ofta med lön, plommon, buxbom, citronträ & rosenträ. 

 

         

 

Jugend 

Art Nouveau, eller Jugend som vi skandinaver känner den, är en inredningsstil hämtad från naturen. En stil som började ta form i slutet av 1880-talet men som andra världskriget sedan satte stopp för, mitt under dess blomstringstid.

Stilen har mycket slingrande linjer, blom- och växtmotiv. Även japanska och asiatiska drag märks liksom drag av nationalromantik. Stolarna hade höga ryggar och stolsbenen avslutades ofta med en lökformad ansvällning för att få det att se ut som att de växte upp ur golvet. Taklampor i hamrat järn eller koppar och fönster med smårutor i ovandelen är också något som kännetecknar jugend.


     

Art deco 
Inredning i art deco, präglades av sicksack-mönster och blixtar, gemometriska motiv, enfärgade tyger eller tapeter. Golven var ofta parkettgolv, linoleumgolv i abstrakta mönster eller svartvit-rutig vinyl. Kvinnofigurer användes i lampdesign, lampor i krom var populärt. Färger som var vanliga var silver, svart, krom, gult och rött. I sovrum och vardagsrum lite mer dämpade färger i beige och grönt. 


       


50-tal 
Efter de mörka och dystra krigsåren ville man liva upp saker och ting och gjorde då detta genom att använda mycket färg. Det var detta som gav 50-talets inredning sin färgrika stil. Stora ytor blev populärt i 50-talets kök, tillsammans med många luckor och andra förvaringsutrymmen. Skinande krom och starka färger med kontraster användes. I vardagsrummet är det kuddar med fantasirika, ofta assymetriska mönster som gäller. Tyger har ofta motivet Paris och dess mysiga kaféer. Lampornas design är kreativa och ser ut som rymdskepp och vanliga stolar har spindelformade ben i krom. 


       


60-tal 
Utryck. Så kan man ungefär sammanfatta 60-talet. Andra ord som skulle passa in är kärlek, musik och frihet. Den mesta designen var kaotisk och nyskapande. Majoriteten av hemmen på 60-talet var inredda i en blandad mix av möblemang från olika tidsperioder tills ungdomen började inreda på sitt egna sätt. Denna nya stil innefattade ofta stora, kraftiga bilder som till exempel affischer och gamla reklamskyltar. LP-spelaren, som var ett absolut måste, gick varm medan den snurrade den senaste popplattan på hög volym. En öppen planlösning var att föredra och ibland kunde till exempel vardagsrum och matsalar kombineras till ett enda stort rum. Färg-TVn hade kommit i USA och började göra sitt intåg i hemmen. Starka färger och nya grepp inom designen började ta form i möbler och tyger. Gör-det-själv var populärt och folk köpte gärna nya möbler och designer till billigare pris mot att de fick skruva ihop dem själva. Plaststolar, lavalampor och bean bags började dyka upp, medan man i andra hem löpte hela linan ut och helt ersatte möbler med stora kuddar och dynor som sittplatser i sitt vardagsrum. 


    

70-tal 
Innan 70-talet hade inredning mestadels varit något för den mest hängivne men på 70-talet blev det ett "måste". Ens hem blev en del av ens livsstil och skulle avspegla ens personlighet. Olika nyanser av lila användes flitigt. Likaså var färger som röd, gul, blå och avocado-grön populära tillsammans med guld, orange och brun. Orange, avocado-grön och turkos var en väldigt populär färgkombination och det var väldigt viktigt med kontrast. Saker som snurrade runt var inne, t.ex belysning som man kunde dra ner från taket. Detta gällde i princip all typ av inredning. Tapeter hade ofta fantasirika och psykadeliska texturer, ofta många olika sammanvävda på samma gång, med stora färgblandningar. Detta medförde att under mitten av 70-talet hade nästan allting små virvlar på sig i någon form. 
Stora färgrika soffor med mönster var populärt under denna tid. I kök och matsal var stolarna även här färgrika och matchades av stora kuddar som ofta fanns nära till hands. Läderstolar eller soffor var ofta färgade så att de matchade eller stod i kontrast mot väggarnas färg. Ledorden var att det skulle vara kul och ha mönster. Läder, djurskinn, sammet, mocka, bomull och manchester var vanliga material. Mönstren bestod av ljusa blommönster och geometriska former. 

 

       


Feng shui 
Stilen innehåller bland annat Yin-Yang och teorin om de fem elementen. Enligt filosofin är "chi", kosmisk energi, det som ger saker och ting liv. De fem elementen trä, jord, metall, eld och vatten är vad som bildar denna "chi". Genom att placera inredning på ett sätt som skapar ett naturligt chi-flöde kommer man i balans. 


       


Skärgårdsstil 
Matta färger som är tagna ur havsmiljön, mönster och ojämna ytor som påminner om stränder och växter kring dessa. Drivved, snäckor, korgar, gamla fiskeverktyg, lanternor, tågvirke är exempel på sådant som kan inspirera till den rätta känslan. Trähus, öppna spisar och kaminer är viktigt inslag i skärgårdsstilen. Färgerna är sparsmakade, ofta målade man interiörer i en skifferblågrön ton, även vitt och grått var förr vanligt i skärgårdshusen. Försök även att integrera det lite slitna utseendet när du färgsätter i skärgårdsstil. I traditionell havsstil är golven avlutade och har enkla trasmattor. Väggarna är vita och möblerna trärena, tygerna blårandiga eller i enfärgad canvas. 


       

New England 
Här i Sverige så förknippar vi stilen med fyrar, mässing, signalflaggor, sjömärken och stjärnor och ränder som kommer från amerikanska flaggan. Lite likt vår egen skärgårdsstil. Ljusa färger på väggar och textilier, liksom mörka träslag. Det ska dofta tjärade fartyg och föra tankarna till ett strandhus på Cape Cod. Stilen är avskalad och enkel, med renhet och en påminnelse om Amerikas historia. Själv tycker jag att det påmminer lite om Skärgårdsstilen.


       


Lantigt 
Blommor är en given detalj i den lantliga inredningen. Trä är ett givet material, både vad gäller golv, väggar och möbler. Givetvis passar antika möbler eller nygjorda kopior. Långa tjocka gardiner vars funktion är att hålla kylan borta, liksom filtar och kuddar framför en mysig kamin eller öppen spis. Färgerna kommer från naturen, mjuka jordnära toner blandas med växtliga gröna nyanser. Blomstermotiv på textiler och tapeter, liksom rutor och randigt. Köket är husets hjärta med målande paneler och vitrindörrar, och med det stora matbordet i centrum. 


            


Shabby chic 
Vitt, vitt vitt, det är nyckelorden! Antika möbler med lätt avskavd yta, lite nött och slitet. Tänk snittblommor, stora pastellfärgade rosor och pioner! Mycket kvinnlig inredning i vita och ljusa pastellfärger. Men även "rostiga" inredningsdetaljer som för tankarna till lantlig fransk inredning. Stilen kommer från England med inspiration även från USA och Frankrike. 


       


Indisk stil 
Den indiska stilen kryddas av livliga färgkombinationer. Indiska hem består ofta av små grupperingar av dekorationsföremål. En pall med en samling fotografier och andra prydnadssaker kan stå för sig själv i ett hörn till exempel. Små statyer, vackra glasskålar, blommor, dekorativa kuddar och antika porslinsföremål är exempel på dekorationer som förekommer i hemmen. Populära motiv på dekorationer och utsmyckningar, som är särskilt viktiga i det indiska sättet, är bland annat lotusblomman. Populära färger som används är havsblå, olika beiga toner, pistagegrön, rosa, mangogul och rött. Användningen är ofta symbolisk. 


       

Minimalistisk 
Här gäller stora, öppna ytor, oftast i vitt. Andra färger än just kritvitt är förekommande till viss mån men vanligtvis är det denna basfärg man brukar hålla sig till. När det kommer till inredningen låter man ytorna föra rummets talan och använder färre, men desto mer funktionella objekt för dekorativ effekt. förutom basfärgen vit, används sparsamt. Exempel på dessa är mjuka beige och brunaktiga toner. Inredningen följer oftast en fyrkantig form och utmärker sig genom att vara funktionell, praktisk och fri från plotter. Allt för att ge en så avkopplad känsla som möjligt. 


       


Postmodernism (80-tal) 
Färgstarka individuella uttryck, exklusivt och lekfullt, dekorativt överdåd, formexperiment och materialblandningar. Älgskinnsstolar och betongmöbler var exempel på 80-talsdesign. Minimalismen överförs till inredningen, alla personliga uttryck eliminerades till förmån för enkla former och en kal, vit inredning. Släta ytor, prylfritt och med kvadratiska former. Gärna svarta detaljer och få accessoarer. 


            

Scandinavian modern 
Nu började en öppen planlösning bli populärt, man kombinerade vardagsrum och matsalsdel. Även nu gällde starka färger och nya idéer sköt fart. IKEA lanserade ny design till låga priser mot att man själv skruvade ihop varorna hemma på vardagsrumsgolvet. Plaststolar, plastskålar, jättekuddar och dynor och snart kom även rymdinspirerade möbler och detaljer. Populära färger var svart, vitt, ärtgrönt, gärna rosa i kombination med ärtgrönt, rosa-rött och svart-vitt var också moderna kombinationer. 


       


Av Emma Johansson - 27 september 2012 09:52

Det är ett stort projekt att skaffa ett nytt kök. 

Det är många delar i köket som behöver planeras och funderas ut innan köket kan köpas in. Det finns mycket att välja på och plånboken är också med och styr. Ett vackert och funktionellt kök är något som de allra flesta drömmer om. Det är också till köksrenoveringen vi lägger mest pengar, tid och engagemang. Det gäller att det blir rätt, så att köket blir så bra som planen var från början.

Nu på hösten kommer många kökstillverkare med kampanjer. Ett smart drag är att passa på nu om man går i bytakök tankar.
 
       
 
Här komme lite bra att tänka på råd:
 
Budget

Ett kök kan i princip kosta hur mycket som helst. Det är därför mycket viktigt att lägga sin egen budget för kök inklusive installation, el, kakel, bänkskivor, diskho, kranar och vitvaror innan köket beställs. Även eventuella ombyggnationer i huset för det nya köket ska tas med i beräkningen Annars kan det svida ordentligt i plånboken. Det kanske låter lite tråkigt att börja i den änden, men i längden lönar det sig.


       

Rita drömköket

Sedan är det dags att rita upp drömköket. Ska det vara ett parallellkök, ett u-kök, l-kök, linjärt kök eller ett kök där också en köksö ingår? 


Parallellköket passar i hem där ytan är begränsad, u-köket ger rejält med förvaringsutrymmen och arbetsytor medan l-köket ger luft och rymd så att köket blir en social plats. 


Det linjära köket är bäst i mycket öppna planlösningar. Köksön kan ingå i flera av alternativen, och ger trevnad och extra arbetsytor. Sedan gäller det att planera var skåp, bänkskivor, diskho, vitvaror och belysning ska finnas.

Låt det ta tid

Det här kan ta lite tid, men flera kökstillverkare erbjuder hjälp med detta. Ett nytt kök för just dina behov görs inte i en handvändning. Du kan även på många köksförsäljares hemsidor, ladda ner en köksplanerare och flytta runt kommoder, bänkar och skåp som du själv vill tills du blir helt nöjd. Håll reda på de faktiska måtten så blir ritningen korrekt.

     

Kökstillverkare

Det finns ett antal köksleverantörer att välja mellan, allt från stora till exklusiva små företag som gör allt för hand. De flesta väljer en svensk eller åtminstone en nordisk leverantör, men det finns även flera europeiska företag representerade i Sverige. Lika många tillverkare finns det av olika köksutrustning. Det billiga behöver inte vara dåligt, och det finns prisvärda alternativ på marknaden. Det kan också vara en idé att köpa stommarna, som inte syns så mycket, på ett ställe och själva luckorna på ett annat. Många håller standardmåtten.

       

Stil och trend

Många har redan en tanke om sitt eget drömkök. Då gäller det att hitta det i verkliga livet. Andra behöver få titta runt och se alternativen innan de bestämmer sig. Trenderna är många och går över efter en tid. Det kan avhjälpas med nya luckor, för den som vill ha det nya och fräscha.


Ett nytt kök gör sig annars i allmänhet allra bäst om det matchar i stil med själva huset. Det ska också vara praktiskt och lättstädat. Rena ytor som inte blir flammiga av minsta fingeravtryck kan vara lämpligt för den som inte vill städa allt för mycket. Även med detta i åtanke finns det mycket att välja på för köksköparen. Det beror inte minst på att det finns många leverantörer och att många leverantörer också erbjuder flera olika typer av alternativ.

         

Material och form

Det finns två olika typer av skåp att välja mellan, det massiva och det som är tillverkat i faner. Massivt trä är ganska dyrt men håller å andra sidan i längden. Luckorna kan dessutom slipas om och göras fräscha om och om igen. Valet är i det stora hela en fråga om plånbokens tjocklek. Det finns mycket annat i ett nytt kök att spendera pengar på.


Det finns olika typer av skåp att välja mellan. Skåp som fungerar som utdragslåda är smart då det underlättar ordning och reda i köket. Karuseller i hörnen och bra bestickhållare och tallriks och glashållare är också smarta lösningar. Skåpen kan vara med eller utan krönlister. Krönlisterna ger form och finess åt köket, och är bra att ha om inte skåpen går hela vägen upp till taket.

     

Detaljerna gör det

Valet av bänkskivor, kakel/mosaik till väggen, fläkten, hon, vattenkran och vitvaror påverkar slutresultatet mer än vad många tror. Ett modernt kök kan till exempel ha rostfritt stål på vitvarorna, medan inbyggda vitvaror ofta är att föredra i ett äldre hus. Bänkskivorna kan vara i trä, fanér eller sten. Vilket som föredras är en smaksak och varje materialslag har sina för- och nackdelar.


       




Ja, som sagt de flesta kökstillverkare har ett brett och spännande utbud av kök för olika personligheter och köksbehov. Kolla gärna med olika företag och ta in flera offert och förslag innan ni bestämmer er....och LYCKA TILL!!! 


Emma Johansson
inredare, stylist, designer

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga Emma

4 besvarade frågor

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2012 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Toppblogg.se

Mässor

Formex (Stockholm)

17-20 JAN, 2013 www.formex.se/

Gave & Interi&oslash;r (Norge)

24-27 JAN, 2013 www.messe.no/no/GaveInterior/

Formex (Stockholm)

15-18 AUG, 2013 www.formex.se/

Habitare-möbelmässan i Helsingfors

http://wdchelsinki2012.fi/sv

 

Trade fairs Milan

03 - 05Apr, 2013

http://www.expodatabase.com/trade-shows-europe/italy/milan/april-2013/

 

 

 


Ovido - Quiz & Flashcards