Direktlänk till inlägg 31 december 2012

Kökstrender 2013

Av Emma Johansson - 31 december 2012 14:22

Just nu är det mycket "kök" i mitt liv....kök hemma.....kök på jobbet....kök...kök....kök.... Så vilka trender kommer att gälla i köket nästa år? 

Kökstrenden framför alla: varmt, personligt och inbjudande. Köket är den nya lägerelden! Här representerat av köket Line från Ballingslöv som vi har beställt, fast vårt kommer att se helt annorlunda ut....bilder kommer i februari :).


Elle mat & vins Rebecca Wictor har varit på möbelmässan i Milano och kikade bakom luckorna för att se vad som kommer. Här kommer hennes sammanfattning av besöket:


Allt som visas är vitt, rent och enkelt. Precis som det sett ut nu i några år. Det minimalistiska köket är fortfarande hett – och trenden blir bara större. Samma slutsats gör Christina Bendorf, produkt- och konceptutvecklare hos danska kökstillverkaren Kvik.

– Om vi ska lista vilket kök som säljer mest hos oss så kommer det vita köket på första plats. Och andra plats. Och tredje plats. Och fjärde! Efter det finns det efterfrågan på till exempel lantkök och mörka 70-talskök.


Så det vita stilrena köket står fortfarande ohotat som favorit. Men händer det då inget på trendfronten? Jo, efter att få smälta några intryck så insåg hon att det ju är bakom luckorna det händer. Och med produkterna runtomkring köket. Det handlar om styling, teknik och hur man plockar ihop sitt kök. Framför allt ska köket i dag vara personligt. Precis som i modet är det viktigare att hitta sin egen stil, blanda och välja så att man får det som passar både ens egna behov och stil. Till exempel har efterfrågan på råmaterial i inredningen, cement eller trä, som inte är helt finputsat, ökat. Många väljer detaljer eller delar i material som har just textur och bjuder in till att tas på. Så för att få ett riktigt trendigt kök kan man till exempel sålla bort högglansmaterialet i delar av köket och satsa på något som ger mer kontrast och sticker ut. Företaget Pickyliving levererar till exempel personliga och exklusiva luckor som passar till vanliga Ikeaköksstommar. Det kan också räcka med att låta en färgglad Kitchen Aid vara ett blickfång och sätta färg på övrig köksdekor eller låta en fläkt med vräkiga former få posera likt en skulptur.


– Karaktären i köket skapas mestadels av det du dekorerar köket med, inte av köket i sig, menar Mathias Tingström, designchef för Whirlpools europeiska märken.


Även 70-talet gör en comeback i inredningsvärlden och kanske är det just därför som många av produkterna som visades var färgglada och formstarka. Till exempel fläktarna – många kunde enkelt misstas för en designlampa eller ett konstverk, eller så är de ytterst sparsmakade och stilrena fast med en twist, som till exempel hos fläkttillverkaren Elica som visade en fläkt med en matt, stålgrå utsida fast med en klarröd eller himmelsblå insida som bara anas under fläktens kurvor. I Whirlpools monter visades fläktpaneler som är designade, och syftet med det är att man enklare ska kunna inreda sitt kök efter smak och kunna byta ut panelen när man vill byta stil. De visade även, precis som många andra producenter, en så kallad fresh-lösning för kylen, vilket betyder att man anpassat temperaturerna bättre i de olika facken för att göra miljön för de olika råvarorna så bra som möjligt så de håller längre och minskar svinnet!


Besökarna på köksmässan i Milano fick även chansen att prova Whirlpools 6th sense, deras mest teknologiska linje. Tanken är att du ska kunna styra tvättmaskinen, diskmaskinen och ugnen från ett program på din Ipad. En smidig lösning, det gäller bara att släppa den manuella känslan och ge sig hän framtiden och teknologin. Och hos Ballingslöv finns möjlighet att fälla in Ipaden i bänkskivan, för den som vill läsa morgontidningen digitalt eller bläddra bland recept direkt när man lagar mat.

Ja, teknologi och funktion är verkligen i fokus när det gäller framtidens kök. Till exempel ugnsluckor från Neff, vilka försvinner under ugnen när du öppnar dem.


– Det finns vissa kök där man inte ser en enda produkt som inte används. Det går verkligen att gömma teknologin för att slippa ha den i ansiktet, säger Mathias Tingström.


Förr var man stolt över sina nya prylar och ville visa upp dem, nu vill man att det ska vara en överraskning, man vill bjuda på något oväntat. Ett annat bra exempel på det visade Gaggenau som presenterade en nedsänkningsbar bänkfläkt. Den installeras bakom spisen och när man har färdig med matlagningen sjunker den ner och försvinner. Perfekt i köksöar eller öppna kök.
Om vi tittar lite längre fram i tiden tror Mathias att hur vi lever kommer skapa behov av ny teknologi.


– Fler och fler flyttar till storstäder – och bor kvar där när de skaffar familj – så vårt sätt att leva kommer behöva förändras. Vi kommer bo i mindre lägenheter med mindre kök vilket kräver fler funktioner i samma produkt och att vi lär oss bygga in funktioner i väggarna, säger han och får medhåll av Christina på Kvik:


– För den nya take away-generationen är det allra viktigaste inte att laga maten själv, men köket ska vara ändå snyggt och funktionellt, gärna med kokande vatten i kranen och inbyggd espressomaskin, och visa upp din personlighet, köket är din ”scen”.


Utvecklingen går också mot att ett bord även kan fungera som en spis och på det viset lagar man maten tillsammans. I Electrolux nya köksserie är spishällarna helt svarta i avstängt läge – så det går lika bra att göra läxorna på den när man inte lagar mat. Så vid nästa köksmässa i Milano kanske det inte bara är fläktar och dörrar som försvinner när man öppnar dem. Borden, stolarna och redskapen kan ha fått helt andra funktioner, vem vet?

Här kommer 3 heta kökstrender:

Nostalgi, men på nytt sätt: här är Ikeas nyhet Gnosjö – svarta trämönstrade luckor, en flirt med 70-talet.


Danska företaget Vipp har precis lanserat ett kök med tillhörande kranar, porslin och hyllor.


Det vita köket, som Decor från Ballingslöv, är fortfarande populärt, men ska nu kryddas med färg, rustika material eller personliga detaljer.


Vitt kök

Så en sammanfattning:

Framtidens kök är murrigt, maffigt och mysigt. Vitt och naturmaterial går hand i hand med 70-tal.


Det vita köket – nu med naturmaterial. Det kliniskt vita köket får sällskap av trä, betong och komposit.

Ekotrend – mer miljövänliga material. Köket ska inte bara bara vara snyggt och tåligt, det ska också tillverkas miljövänligt.

Det sociala köket – köket som livsrum. Vi är redan där, men trenden att riva väggen mellan kök och vardagsrum fortsätter. Och när vi bygger nya hus är köket stort och centralt. På 90-talet tog Kvik fram sitt koncept Samtalskök, någon som blivit navet i företagets köksfilosofi.

Personlig touch – gärna med lite guldkant. Det blir allt vanligare att förgylla de stiliga köken med personliga val som berättar vem du är – bilder, färger, former. Och när vi ändå ska sticka ut får det gärna vara lite lyxigare inredningsdetaljer.

Lantkök och romantik. Som en motpol till det kala stilrena köken gör lantköken comeback, gärna med romanstiska detaljer i tillvalen. Här hör också spetsgardiner och trasmattor hemma.

Köksö – en nygammal nyhet. Singel eller storfamilj spelar ingen roll. Tiden är förbi när vi vill vända ryggen åt våra middagsgäster, köksön är här för att stanna.

Köket är din scen – även framöver. För den nya take away-generationen är det inte viktigt att laga maten själv, men köket ska vara snyggt och redo att visas upp, gärna i futuristisk och minimalistisk stil.

Köket goes electro. Tekniken flyttar in i köket allt mer, maten ska gärna laga sig själv. Men tekniken ska inte synas. Det kommer allt fler fiffiga lösningar där elektroniska funktioner döljs i köken, och det gäller också spisar, ugnar och annat.

70-talet tar revanch – trä och murriga färger är tillbaka. Som en motpol till det vita kommer nu en tydlig trend där 70-talets färger och material kommer starkt. Det handlar om mörkt trä, men också om färgerna orange, gul och petroleumblå. Det blir murrigt, maffigt och mysigt men inte tongivande, utan läggs till för att bryta den kliniska känslan i den vita laboratorielooken.

Kök för alla – korta som långa. Visst finns det standardstorlek på köken, men det finns också långa och korta människor. Framför allt har vi blivit allt längre. Detta gör att det kommer allt fler flexibla lösningar för att anpassa köket efter människan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Johansson - 3 december 2013 19:56

   THE MORE THE MERRIER!!!  Snart är det dags att ta in det bästa julpyntet "granen". Alla vi har någon gång önskat oss en gran "som på TV:n" i amerikanska serier eller filmer.  Granar som är maxade med både pynt och ljusslingor. En överdådig...

Av Emma Johansson - 22 augusti 2013 19:06

Här kommer lite bilder från Formex Höst 2013.Vi börjar hos danska House Doctor vars monter var en av mässans bästa Enligt Annette på Inredningshjälpen.Fantastiska mattor, Högsnäsliknande gråa krus i kombinationen beige och grått.  Chhat...

Av Emma Johansson - 30 juni 2013 19:27

Island är kanske inte så känd inom inredningsbranchen, men inredanren Rut Karadottir sätter verkligen Island på inredningskartan med sitt fantastiska hem i Reykjavik:                         Ko...

Av Emma Johansson - 30 juni 2013 14:37

Hej och hå! Semesten har börjat ...men solen lyser med sin frånvaro...regnet kan man däremot alltid räkna med ;(.  Det är sånt väder då man litter i soffan med en filt på och en kopp kaffe och vad passar bättre än att kolla runt i inredningsdjungel...

Av Emma Johansson - 19 maj 2013 20:22

Vintagefrossa i Ikeamöbler! Visste ni förresten att Verner Panton har designat en stol för Ikea?   Den första Ikeakatalogen kom 1951.   Lövet kom 1956.   Grill, designad av Bengt Ruda, 1958.   Sierra. Formgiv...


Emma Johansson
inredare, stylist, designer

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga Emma

4 besvarade frågor

Sök i bloggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Toppblogg.se

Mässor

Formex (Stockholm)

17-20 JAN, 2013 www.formex.se/

Gave & Interi&oslash;r (Norge)

24-27 JAN, 2013 www.messe.no/no/GaveInterior/

Formex (Stockholm)

15-18 AUG, 2013 www.formex.se/

Habitare-möbelmässan i Helsingfors

http://wdchelsinki2012.fi/sv

 

Trade fairs Milan

03 - 05Apr, 2013

http://www.expodatabase.com/trade-shows-europe/italy/milan/april-2013/

 

 

 


Skapa flashcards